NBIP en DCspine Winter Break: kennissessie over de toekomst van connectiviteit en DDoS-mitigatie
Op maandag 14 januari hebben NBIP en DCspine een tweede gezamenlijke kennissessie gehouden voor internet- en cloud service providers over de toekomst van connectiviteit en DDoS-mitigatie. Deze sessies worden gehouden met groepen van 20 deelnemers om een intieme setting te creëren voor interactieve discussies over huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van datacenter- en cloud connectiviteit en beveiliging.
DDoS-aanvallen afweren
Het seminarie werd ingeleid door Octavia de Weerdt, directeur van NBIP. Ze besprak de belangrijkste redenen over het waarom van de NaWas (de Nationale Wasstraat). DDoS-preventie en mitigatie hardware, gebruikt door een individuele organisatie, is nou eenmaal een forse investering en wordt eigenlijk niet vaak gebruikt. Daarom hebben we destijds alle middelen gebundeld om DDoS-mitigatie te bundelen. Je betaalt dus een fractie van de kosten vergeleken met wanneer je het helemaal zelf zou aanschaffen.
Partnerdiensten op het DCspine platform
Na de goed ontvangen presentatie van De Weerdt nam Jan Michiel Berkel, directeur van DCspine, het podium op. Hij ging in op het DCspine platform en toekomstplannen, zoals de mogelijkheden om verder te innoveren op het vlak van connectiviteit en de geplande uitbreiding naar België.
Talrijke aanwezigen merkten op dat het gebruiksgemak van het platform hen in staat had gesteld om hun diensten aan te bieden in nieuwe geografische gebieden. Zo was een lokale connectiviteits- en serviceprovider met een zeer dicht lokaal netwerk in staat om klanten buiten de regio te bedienen via het DCspine platform. Hierdoor konden lagere drempels worden gebruikt om vanaf de eerste klant positieve business cases te creëren.
Er ontstond een levendige discussie over de mogelijkheid om partnerdiensten aan te bieden via het DCspine platform. Dit is zeker iets waar DCspine rekening mee zal houden, maar altijd gedreven door de vraag van onze service provider klanten, aldus Berkel, en voegt daaraan toe dat het platform een aantrekkelijk verkoopkanaal kan bieden voor partijen die zijn aangesloten op DCspine. Dienstverleners zijn het erover eens: “Als DCspine in staat is om toegevoegde waarde te creëren door het eenvoudiger en sneller te maken om onze diensten aan klanten te leveren, willen we graag samenwerken met DCspine en beschikbaar zijn in een partnergedeelte van het online portal van DCspine”.
Berkel merkte op dat de diensten van NBIP’s NaWas al beschikbaar zijn op DCspine PoPs. Hij gaf aan de samenwerking met NBIP verder te willen intensiveren door gezamenlijk een eenvoudigere manier te ontwikkelen voor NBIP-klanten om gebruik te maken van DCspine-diensten.
Live DDoS aanval
Pim van Stam van NBIP gaf tevens een live demo van een memcached DDoS-attack, waarbij hij opmerkte dat DDoS-aanvallen complexer zijn geworden. Hoewel datavolumes belangrijk blijven, worden aanvalsvectoren steeds belangrijker, waardoor DDoS-aanvallen moeilijker af te weren zijn. Tot slot wees Van Stam erop dat studenten veel vrije tijd aan hun handen lijken te hebben, omdat de meeste aanvallers in de late tienerjaren of begin twintig zijn.
Gezien het succes van deze kennissessie is het bijna zeker dat er dit jaar weer een vervolg komt. Welke stad volgt na Groningen en Eindhoven? Hou dus regelmatig deze website in de gaten of abonneer je op onze NBIP Notes.