DDoS-coalitie heeft handenvol aan huidige DDoS-aanvallen
De laatste weken worden tientallen bedrijven en organisaties aangevallen door middel van een DDoS. Dit betreft aanvallen op internet service providers, banken en digitale dienstverleners. Door samenwerking en tegenmaatregelen zijn de gevolgen voor de klanten van deze organisaties beperkt gebleven.
Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via bijvoorbeeld een botnet, een centraal aangestuurd netwerk van gehackte computers, wordt een online dienst zo massaal bezocht dat deze overbelast raakt. Gewone websitebezoekers kunnen de online dienst daardoor niet meer gebruiken.
Veel digitale diensten en de onderliggende infrastructuur zijn van essentieel belang voor ons dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan betalingsverkeer, informatiediensten en online patiƫntendossiers van ziekenhuizen. DDoS-aanvallen zijn daarom niet alleen vervelend voor een getroffen bedrijf en zijn klanten maar kunnen grote maatschappelijke gevolgen hebben.
Een DDoS-aanval is strafbaar. De politie zet in op het opsporen van cybercriminelen en het voorkomen en verstoren van cybercrime en DDoS-aanvallen. Zij roept bedrijven die aangevallen worden op om aangifte te doen en niet in te gaan op eventuele afpersing.
Met goede tegenmaatregelen kunnen de meeste aanvallen succesvol worden afgeslagen en blijft de dienstverlening in stand. In de Anti-DDoS-Coalitie wordt informatie over de aanvallen gedeeld en helpen deelnemers elkaar om de aanvallen tegen te gaan. Het samenwerkingsverband bestaat uit zeventien organisaties waaronder overheden, internet providers, internet knooppunten, academische instellingen, non-profitorganisaties en banken. De coalitie heeft als doel om DDoS-aanvallen vanuit verschillende hoeken te onderzoeken en bestrijden.
Omdat de aanvallers voortdurend nieuwe methodes en technieken uitproberen, kan het helaas niet worden uitgesloten dat de klanten van een bedrijf of instelling toch hinder ondervinden van een DDoS-aanval, zelfs als die organisatie alles in het werk heeft gesteld om zich daartegen te beschermen.