“Ik zat er zo in dat ik bijna vergat dat het een oefening was!”
21 mei 2022, 01:30, Apeldoorn.
Het NaWas team meldt zich midden in de nacht, voor een anti DDoS-oefening. Samen met aangesloten partijen houdt de Anti-DDoS-Coalitie een oefening om weerbaarder te zijn bij een echte aanval. De oefeningen worden meerdere malen per jaar gehouden. Deze keer is het een fysieke oefening, de eerste sinds de pandemie.
DDoS-aanvallen
Cybercriminelen en andere kwaadwillenden proberen voortdurend om onze digitale samenleving te ontwrichten. Dit doen ze o.a. door DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) uit te voeren.
Bij een DDoS-aanval wordt er in een keer een massale hoeveelheid data naar een server gestuurd. Doordat de servers deze informatie niet kunnen verwerken gaan ze tijdelijk offline of zijn ze slecht bereikbaar.
Samen oefenen
Wat is de beste manier om hier goed tegen bestand te zijn?
Door samen te oefenen! En dat deden de leden van de Nationale Anti-DDoS-Coalitie tijdens hun DDoS-oefening in Apeldoorn. Het NaWas team was hier bij, omdat we onderdeel zijn van deze coalitie. Daarnaast is zijn we leverancier van zogenaamde DDoS fingerprints. Deze fingerprints zijn een belangrijk wapen voor de bestrijding van DDoS-aanvallen en maken het mogelijk om aangifte bij de Politie te kunnen doen.
Aan de oefening doen zes aangesloten partijen mee. Ieder met eigen DDoS-oefentargets. Bij deze oefening is de NaWas betrokken als een failover. Normaliter zijn we dat voor drie van de zes partijen. Een failover is een soort back-up wanneer de DDoS-aanval te groot of te complex wordt.
“Alweer de NaWas!”
Tijdens deze oefening loopt het anders. Door een te lage drempelwaarde bij een van de internet providers, schakelt de NaWas in bij vijf van de zes partijen. Door snel te schakelen, goed overleg en alles binnen de tijd aan te sluiten, zorgen we uiteindelijk voor de mitigatie van alle aanvallen. Uit de red room, de plek waar de DDoS-aanvallen worden gesimuleerd, klinkt meermaals “alweer de NaWas”. Het NaWas team was telkens op tijd om de DDoS-aanvallen te mitigeren.
Om 09:00 uur is de oefening afgelopen. Al met al een goede oefening. Een teamlid van het NaWas team gaf aan hoe ‘echt’ de oefening aanvoelde: “Ik zat er zo in dat ik bijna vergat dat het een oefening was.”
Alle deelnemers hebben nieuwe dingen geleerd waarmee ze zowel zelf, als de Anti-DDoS leveranciers, kunnen zorgen voor een beter beveiligde Nederlandse DDoS-infrastructuur.
Een Nederlandse aanpak tegen DDoS
De Anti-DDoS-Coalitie is een samenwerkingsverband tegen DDoS-aanvallen. Het samenwerkingsverband bestaat uit organisaties waaronder overheden, internetproviders, internet exchanges, academische instanties, non-profitorganisaties en banken. De coalitie heeft als doel om DDoS vanuit verschillende hoeken te onderzoeken en bestrijden.
De coalitie heeft daarnaast als doel om de weerbaarheid van Nederlandse essentiële diensten verder te verbeteren door het delen van expertise, ervaringen en operationele gegevens over DDoS-aanvallen.
De Nationale Anti-DDoS-Coalitie is een samenwerking van AMS-IX, KPN, Politie, SURF, De Nederlandse Bank, SIDN, Nationaal Cyber Security Centrum, Betaalvereniging Nederland, Logius (digitale overheid dienst) Universiteit Twente, NL-ix, Belastingdienst, Agentschap Telecom Nederland, Stichting Digitale Infrastructuur Nederland. Ook Stiching NBIP is aangesloten, met het NaWas team als deelnemers van de anti DDoS-oefeningen.